Meghalni Ukrajnáért

Leírás:

A dokumentumfilm három magyar nemzetiségű áldozat családján keresztül mutatja be, hogy a kárpátaljaiakat miként érte a kelet-ukrajnai háború. Kelet-Ukrajnában 2014 tavaszán kezdődtek a fegyveres összecsapások az Oroszország-párti szakadárok és az ukrán kormánycsapatok között, amelyek több ezer halálos áldozattal jártak és sok százezren menekültek el az otthonaikból. A hadseregbe kárpátaljai, magyar nemzetiségű férfiak százait sorozták be, akik közül csaknem egy tucatnyian meghaltak.

A film végigköveti, miként történt a katonák sorozása, milyen volt a kapcsolattartás a hozzátartozóikkal, miben szenvedtek hiányt és mik voltak az utolsó üzeneteik szeretteiknek. Két anya és egy feleség idézi fel a pillanatot, amikor megtudták, hogy fiúk és férjük elesett Donyecknél és Luhanszknál.

Magyar és ukrán nemzetiségű katonák beszélnek a frontbeli tapasztalataikról és súlyos traumáikról.

A forgatóstáb a végig járja a frontot, a helyszíneket, ahol a legsúlyosabb csaták voltak és ahol a magyar áldozatok elestek. Egy humanitárius segélyszervezet folyamatosan keresi a halottakat, mert ezrek fekszenek még temetetlenül a harcmezőn.

Megrázó képsorok mutatják, ahogy a szülőföld lakói fogadják a hősöknek kijáró halottas menetet.

Magyar és orosz történészek, ukrán nyilatkozók elemzik a konfliktus okait, és keresik a választ: mit hozhat a jövő.

 

Rendező: Csarnai Attila |
Producer: Skrabski Fruzsina |
Operatőr: Dimeth Balázs | Nyikita Gubar |
Gyártásvezető: Kopp Krisztina |
Hossz: 52 perc
Nyelv: magyar
Kiadás éve: 2017
 
A megtekintéshez regisztráció szükséges!
Regisztráljon vagy lépjen be!

Read More